Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOružane snage BiH uspješno ugasile požar kod Olova

Oružane snage BiH uspješno ugasile požar kod Olova

Oružane snage Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati 31. jula 2024. godine angažovane su na gašenju požara u općini Olovo. Unatoč složenim meteorološkim uslovima, požar je uspješno ugašen zahvaljujući nadljudskim naporima pilota Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Troškovi i resursi tokom gašenja

Tokom operacije, helikopteri OS BiH su utrošili 2,8 sati helikopterskih resursa. Izbačeno je 12.000 litara vode na požarište, što je doprinijelo bržem gašenju požara.

Posjet ministra Heleza

U večernjim satima 30. juna, požarište je posjetio ministar odbrane BiH Zukan Helez. Tokom posjete, sagledao je stanje na terenu i donio odluku o pristupu ovom zadatku.

Značaj angažmana Oružanih snaga

Ministar Helez je istakao da su posljedice požara mogle biti mnogo teže bez angažmana helikoptera. Čestitao je pilotima na uspješnom izvršenju zadatka i naglasio njihovu sposobnost da se nose sa složenim izazovima gašenja požara.

Apel lokalnim zajednicama

Apsolutno je važno da lokalne zajednice kojima je potrebna pomoć helikoptera u gašenju požara preko Ministarstva sigurnosti BiH upute zahtjev za angažman helikoptera OS BiH.

Ministarstvo odbrane također naglašava spremnost Oružanih snaga da djeluju u okviru svojih kapaciteta. Njihova pomoć u vanrednim situacijama je ključna za sigurnost i zaštitu lokalnog stanovništva i njihove imovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -