Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKonkurs za direktora Porezne uprave FBiH: Ko su kandidati?

Konkurs za direktora Porezne uprave FBiH: Ko su kandidati?

U Agenciji za državnu službu FBiH organizirano je polaganje ispita općeg znanja. Ovo se desilo nakon isteka roka za prijavu 18. jula. Kandidati su se prijavili na javni konkurs za poziciju direktora Porezne uprave FBiH, saznaje “Avaz”.

Dalja procedura

Kandidati koji uspeju na ispitu općeg znanja pristupit će polaganju stručnog ispita. Ova procedura je propisana konkursom. Na javni konkurs prijavilo se više kandidata, među kojima je i aktuelni direktor Porezne uprave FBiH, Šerif Isović.

Najozbiljniji kandidat

Međutim, magistar ekonomije Muhamed Hasanović, zamjenik državnog ministra finansija, smatra se najozbiljnijim kandidatom. Hasanović uživa podršku stranaka trojke, što ga čini favoritom za ovu važnu poziciju.

Položaj trenutnog direktora

Mandat trenutnog direktora Isovića istekao je jučer. Javni konkurs za izbor novog direktora raspisan je 1. jula. Isović je proveo devet godina na različitim pozicijama unutar Porezne uprave FBiH.

Pravni skandali

Isović je prvi put imenovan za v.d. direktora 2015. godine. Tek 2020. godine je preuzeo puni mandat, nakon pravnog spora sa vladom FBiH. Poništenje konkursa, koji nije bio u skladu sa zakonskim okvirima, Isović je pobijedio na sudu.

Raspodjela pozicija

Prema raspodjeli pozicija aktuelne parlamentarne većine, pozicija direktora Porezne uprave FBiH pripala je SDP-u. Hasanović je sada njihova podrška, dok se Isović nadao podršci NiP-a, koja se nije ostvarila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -