Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalna Vlada ulaže u razvoj poduzetništva: Uručeni ugovori za 233 korisnika grant...

Federalna Vlada ulaže u razvoj poduzetništva: Uručeni ugovori za 233 korisnika grant sredstava

U Sarajevu je danas održana svečanost u kojoj je zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović, zajedno s premijerom Nerminom Nikšićem i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem, uručio ugovore za 233 korisnika grant sredstava iz ovogodišnjeg budžeta. Ova sredstva su namijenjena razvoju poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Podrška maloj privredi

Ministar Mijatović je istakao kako je za podršku maloj privredi izdvojeno rekordnih 26,2 miliona KM. Ove godine, poticaje je dobilo ukupno 481 korisnika. Mijatović je naglasio kako je to dio opredjeljenja Vlade da kroz razvojne strategije očuvaju postojeća i otvore nova radna mjesta.

Ekonomski rast i infrastruktura

Današnjim potpisivanjem ugovora, Vlada će subvencionirati izgradnju i unapređenje infrastrukture u poduzetničkim zonama s više od 5,5 miliona KM. Najveći fokus je na jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

IT sektor i inovacije

Ove godine, prvi put se pruža podrška za preduzeća u IT sektoru, gdje je 16 korisnika dobilo 1,1 milion KM. Mijatović je napomenuo kako je podrška malim preduzećima u BiH od vitalnog značaja za ekonomski rast.

Transparentnost i buduće inicijative

Projekti su odabrani putem online platforme, čime je osigurana transparentnost procesa. Ministar Kraljević najavio je brzu isplatu sredstava, a očekuje se i daljnje povećanje budžetskih izdvajanja za podršku malom biznisu.

Ova inicijativa je samo dio šireg plana za jačanje ekonomije i obezbjeđenje stabilnih radnih mjesta u Federaciji BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -