Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOružane snage BIH uspješno gasile požare kod Olova

Oružane snage BIH uspješno gasile požare kod Olova

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz odobrenje Predsjedništva BiH, angažovani su 31. jula 2024. godine na gašenju požara u općini Olovo. Ova akcija je rezultat hitnog zahtjeva za pomoć u borbi protiv razarajućih plamenova.

Efikasni napori prilikom gašenja

Pilotima Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, uspjelo je da ugase požar unatoč veoma teškim meteorološkim uslovima. Tokom ove operacije, helikopteri su izbacili 12.000 litara vode, a ukupno su proveli 2,8 sati na terenu.

Ministar Helez na terenu

Večer uoči gašenja požara, 30. juna, ministar odbrane BiH, Sefer Helez, posjetio je požarište. On je zajedno sa saradnicima procijenio situaciju i donio ključne odluke o pristupu gašenju požara. Istakao je značaj angažovanja helikoptera, naglašavajući da bi posljedice bez njih mogle biti mnogo teže.

Održavanje sigurnosti lokalnih zajednica

Ministar Helez je čestitao pilotima Oružanih snaga na uspješno obavljenom zadatku i apelovao na lokalne zajednice. One koje zahtijevaju pomoć u gašenju požara trebaju se obratiti Ministarstvu sigurnosti BiH.

Oružane snage BIH su i dalje spremne da djeluju u okviru svojih kapaciteta, pružajući podršku civilnom stanovništvu i vlastima u ovoj i sličnim situacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -