Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistri iz RS blokirali izmjene Sporazuma o policijskoj saradnji

Ministri iz RS blokirali izmjene Sporazuma o policijskoj saradnji

Ministri iz Republike Srpske (RS) su nedavno blokirali prijedlog ministra vanjskih poslova BiH, Elmedina Konakovića, koji se odnosio na izmjene Sporazuma o policijskoj saradnji između Srbije i BiH.

Blokada prijedloga

Konaković je predložio reviziju sporazuma, tako da o eventualnoj saradnji odlučuje Državna komisija za policijsku saradnju (DKPT) BiH. Ovaj prijedlog bi značio da ne bi bila moguća direktna saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Reakcije ministara

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz SNSD-a, komentarisao je kako je Konakovićev prijedlog politički motiviran. On je naglasio da se ovim prijedlogom pokušava postaviti državni nivo vlasti kao nadređen entitetskom, što nije u skladu s Ustavom.

Košarac je izjavio: “Ta potreba da Sarajevo kroji kapu to je priča koju ćemo okačiti mačku o rep.” On se osvrnuo i na radikalizaciju Konakovića, tvrdeći da nije moguće dozvoliti centralizaciju BiH.

Saradnja između entiteta

Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, istakao je da Konakovićev pokušaj predstavlja centralizaciju BiH i ukidanje ovlaštenja MUP-a RS. Nešić je dodatno naglasio da su postojeće policijske saradnje između BiH i regiona dobre i da ih ne treba mijenjati.

Na kraju poručuje: “Konakoviću, ništa od centralizacije BiH!”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -