Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBurna situacija u RMU Zenica: Radnici bez plaće i neizvjesna budućnost

Burna situacija u RMU Zenica: Radnici bez plaće i neizvjesna budućnost

U Rudarsko-metalurškom kombinatu (RMU) Zenica trenutačno je angažirano oko 190 radnika. Ovo brojčano stanje je daleko od ukupno 600 zaposlenih u preduzeću. Mnogi radnici, njih oko 400, su na prekidu rada. Bez sredstava za život, njihova situacija postaje kritična.

Neisplaćene plaće i zahtjevi za minimalnu naknadu

Radnici već tri mjeseca ne primaju plaće, posebno za mjesece maj i juni. “Danas je 31. juli, a dolazimo do treće neisplaćene plaće. Nemoguće je raditi bez plaće”, izjavio je Duraković. Situacija je zategnuta i svakodnevno prijeti eskalacijom. Kao rezultat toga, radnici su na ivici izdržljivosti.

Obećanja bez rješenja

Duraković napominje da su obećanja koja primaju od nadležnih uglavnom ostala na riječima. Trenutno je u pripremi zakon koji je upućen Parlamentu i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog sadrži mogućnost zatvaranja RMU Zenica, što dodatno komplikuje situaciju.

Neizvjesna budućnost zaposlenih

Kako su naveli radnici, očekuje se da će između 300 i 350 radnika biti penzionisano. Dio njih preći će u druge rudnike poput Kaknja ili Bile. Nažalost, 100 do 150 radnika neće imati tu sreću. Oni će uz otpremnine biti upućeni na biro, što dodatno pogoršava ionako tešku situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -