Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiŠangaj: Grad s Najviše Kafića na Svijetu

Šangaj: Grad s Najviše Kafića na Svijetu

Kultura kafića u Šangaju

Šangaj se ponosi titulom grada s najviše kafića na svijetu, prema tvrdnjama lokalnih vlasti. Sve više ljudi šeta ulicama ovog kineskog metropola, uživajući u raznolikim kafićima koje se nalaze na svakom koraku.

Rast nakon COVID-19

Ova jedinstvena kultura kafića počela je raditi punom parom nakon ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19. Stanovnici grada traže mjesta za druženje sa prijateljima i porodicom, te se tako sve više usmjeravaju ka otvorenom prostoru.

Konkurencija među vlasnicima

Iako se broj kafića povećava, konkurencija postaje sve oštrija. Mnogi vlasnici, sa kojima je razgovarao BBC, smatraju da ne mogu svi opstati na tržištu koje se brzo širi.

Statistika i trendovi

Zvaničnici Šangaja navode da u gradu ima više od 8.000 kafića. Prema podacima iz Šangajskog međunarodnog festivala kulture kafe, do kraja 2023. godine zabilježeno je čak 9.553 kafića.

Nezavisna prodajna mjesta

Ono što Šangaj čini posebnim u odnosu na druge kineske gradove je prisutnost nezavisnih kafića. U prvim redovima se ističe kafić Hidden Track, čija vlasnica, Dong Xiaoli, ističe svoju strast za kafićem, unatoč izazovima koji su prisutni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -