Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHToplinski rekord u Bosni: Mostar i Gradačac se bore za prvo mjesto

Toplinski rekord u Bosni: Mostar i Gradačac se bore za prvo mjesto

Jul mjesec donio je ekstremne temperature u Bosni i Hercegovini. Najviša izmjerena temperatura iznosila je 41,5 stepeni Celzija, a zabilježena je 15. jula u Mostaru.

Toplina i tropske noći

Kako navodi meteorolog Nedim Krajinović, najtoplija noć ovog mjeseca bila je u Gradačcu, sa 27,4 stepeni Celzija, koja se dogodila 16. jula. Mostar prednjači po broju tropskih noći sa impresivnih 24, iako još nije dostigao rekord iz 2021. godine kada ih je bilo 29.

Gradačac i novi rekordi

Gradačac također bilježi značajan broj tropskih noći, njih 16, što se poklapa s rekordom iz 2012. godine. Meteorolozi upozoravaju da bi Gradačac mogao nadmašiti svoj rekord do kraja mjeseca, s mogućnošću novih tropskih noći.

Sarajevo i Tuzla postavljaju nove standarde

U Sarajevu je postavljen novi rekord, sa šest tropskih noći. Ovo je značajan pomak u odnosu na prethodni rekord, koji je iznosio samo dvije noći. Tuzla također beleži impresivne rezultate, sa devet tropskih noći, što nadmašuje sve prethodne godine.

Krajinović ističe da su podaci o tropskim noćima vrlo uvjerljivi i nikada ranije nije zabilježen ovakav porast. Mjesta poput Mostara, Gradačca, Sarajeva i Tuzle doživljavaju pravu ljetnu pustoš, a toplotni talasi nastavljaju zahvatati region.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -