Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPolitičke Tenziije u FBiH: Opozicija Kritikuje Saradnju s Policijom iz Srbije

Političke Tenziije u FBiH: Opozicija Kritikuje Saradnju s Policijom iz Srbije

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) izbila su nova politička previranja nakon vijesti o dolasku policajaca iz Srbije. Opozicija je kritizirala stranke Trojke za dozvoljenje ulaska stranih policajaca u BiH. Ova situacija izazvala je brojne reakcije među političkim akterima u zemlji.

Ministar Ramo Isak Brani Saradnju

Ministar policije FBiH, Ramo Isak, odgovorio je na kritike ističući da se radi o standardnoj policijskoj saradnji. Naglašava da je saradnja sa policijama u regionu uobičajena praksa i da je neodgovorno predstavljati to kao agresiju.

Povratak na Sporazum iz 2011. godine

Elmedin Konaković, čelnik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, podsjetio je na sporazum o policijskoj saradnji iz 2011. godine. Kazao je da su upravo oni koji sada kritiziraju ovu saradnju, tada potpisali sporazume koji omogućavaju ovakvu praksu.

Političke Tenziije i Diskusije

Situacija se dodatno komplikuje usred političkih prepucavanja. Dok se vlasti u RS-u i Srbiji povlače iz rasprava, politički rat se odvija između opozicije u FBiH i ministra Konakovića. Ova tema nametnuta je usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

SDP se Tihuje

S obzirom na to da je SDP, partner u aktuelnoj vlasti, učestvovao u izglasavanju sporazuma iz 2011. godine, njihovo šutnje o ovoj temi predstavlja dodatnu zagonetku.

Policajci iz Srbije bi, prema informacijama, trebali biti raspoređeni u Banjoj Luci, Foči i Trebinju od 22. jula, što dodatno podiže tenzije u političkom prostoru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -