Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIma nova pravila o radu na daljinu u Bosni i Hercegovini

Ima nova pravila o radu na daljinu u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo rada i socijalne politike Bosne i Hercegovine uvelo je nova pravila koja se odnose na rad na daljinu. Ova pravila donose značajne promjene u način na koji se radnici i poslodavci dogovaraju o uslovima rada.

Razlozi za uvođenje novih pravila

Jedan od glavnih razloga za uvođenje zakonodavnih promjena je rast trenda rada na daljinu. Pandemija COVID-19 potaknula je mnoge kompanije da prilagode svoje poslovanje novim okolnostima. Ova nova pravila trebala bi osigurati bolje uslove za radnike i zaštititi ih od eventualnih zloupotreba.

Ključne odredbe novih pravila

Prema novim pravilima, poslodavci su obavezni da jasno definišu prava i obaveze zaposlenika koji rade na daljinu. To uključuje i pitanja kao što su radno vrijeme, korištenje tehnologije i opreme te komunikacijske kanale. Osim toga, radnici moraju imati pristup svim relevantnim informacijama o svojim poslovnim obavezama.

Benefiti za radnike i poslodavce

Nova pravila očekuju se kao pozitivan korak za obje strane. Radnici će uživati u većim pravima i sigurnosti, dok će poslodavci imati jasne okvire za upravljanje timovima. Očekuje se da će ovakvi mjere poboljšati produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika.

Ministarstvo planira nastaviti sa edukacijom o ovim pravilima, kako bi svi učesnici bili dobro informisani o svojim pravima i obavezama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -