Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRezultati ispitivanja vode u Sarajevu: Voda zdravstveno ispravna

Rezultati ispitivanja vode u Sarajevu: Voda zdravstveno ispravna

U saopćenju iz JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljeno je da su zaprimili brojne upite građana o ispravnosti vode. Ove informacije su proizašle iz nepotvrđenih navoda koji su se nedavno pojavili u javnosti.

Uzorkovanje vode za zdravstvenu procjenu

Kako bi zaštitili zdravlje potrošača, zavod je 26. jula izvršio uzorkovanje vode iz sistema KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo. U ispitivanju su obuhvaćene sve općine koje se opskrbljuju gradskim vodovodom.

Rezultati analiza

Prema informacijama iz zavoda, svi uzorci su prošli osnovne mikrobiološke analize. Rezultati su pokazali da je voda zdravstveno ispravna, u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Odgovornosti u sistemu vodosnabdijevanja

Iz zavoda su istakli da je KJKP Vodovod i kanalizacija dužan osigurati zdravstveno ispravnu vodu do hidranta. Nakon toga, upravitelji zgrada preuzimaju odgovornost do stambenih jedinica. Od ulaza u stan pa do krajnjeg potrošača, odgovornost je na vlasniku stana.

Podsjetimo, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo redovno vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti vode. To uključuje svakodnevne provjere, vikendima i praznicima. U posljednjem saopćenju potvrđeno je da je voda potpuno ispravna za piće.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -