Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKriza u reformama: SDA koči evropski put BiH?

Kriza u reformama: SDA koči evropski put BiH?

Radni tim za izradu Plana reformi u Bosni i Hercegovini nije usvojio Nacrt reformske agende. Saglasnost nisu dala četiri kantona, među kojima su Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton. U svih četiri kantona vlast drži Stranka demokratske akcije (SDA).

Trojka optužuje SDA

Trojka je optužila SDA da ruši evropski put BiH. Zanimljivo je da su u Unsko-sanskom kantonu zajedno sa SDA dijelom vlasti i Socijaldemokratska partija (SDP) i Narodni evropski pokret (NiP).

Reakcija SDP-a USK

O povodu ovih zbivanja, kontaktirali smo Razima Halkića, predsjednika SDP-a Unsko-sanskog kantona. Istakao je da oni nisu bili upoznati s odlukom o Nacrtu reformi. “SDP-ovi ministri nisu imali priliku da odlučuju o tome”, izjavio je Halkić.

Kratko vrijeme za odluku

Premijer Nijaz Hušić (SDA) kazao je Halkiću da su imali vrlo kratko vrijeme za odlučivanje. Dokument je bio na engleskom jeziku, što je dodatno otežalo situaciju. Iako su dali uvjetnu podršku, ona se razvila u glas protiv.

Kočenje procesa pridruživanja

Halkić se osvrnuo na kočenje procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji. Iako je Nacrt reformske agende važan, smatra da SDA pokušava opravdati neuspjehe na državnom i federalnom nivou. “Mislim da koče procese”, naglasio je.

Pogled u budućnost

Prema Halkićevim riječima, ne očekuju poremećaje u koaliciji za sada. Postoji dodatni rok za prolazak Nacrta, a pritisak javnosti može uticati na SDA-ove premijere.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -