Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPolitička kriza u regiji: Odluka Hrvatske o nepoželjnim osobama izaziva brojne reakcije

Politička kriza u regiji: Odluka Hrvatske o nepoželjnim osobama izaziva brojne reakcije

U Crnoj Gori, politička situacija postaje sve napetija. Odluka hrvatske vlade da proglasi neke crnogorske političare nepoželjnima uzrokovana je recentnim dešavanjima. U pitanju su lideri umjerenih stranaka, poput Demokrateske partije socijalista, i krajnje desnih pro-ruskih stranaka, DNP i NSD, koji su dio rekonstruisane Vlade Crne Gore.

Uzrok napetosti između Crne Gore i Hrvatske

Skupština Crne Gore nedavno je usvojila Rezoluciju o Jasenovcu. Ovu rezoluciju je predložio Andrija Mandić. Iako je ovo bio povod, pravi razlog leži u političkom utjecaju Beograda na Crnu Goru. Ova situacija stvara zabrinutost u Zagrebu.

Izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova

Gordan Grlić Radman, šef hrvatske diplomatije, prokomentarisao je situaciju. “Naša je suverena procjena koga želimo proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj”, kazao je Radman.

On je naveo da su crnogorski političari pogoršali odnose između dvije zemlje, naglašavajući da mu je uskraćena posjeta brodu Jadran. Također je spomenuo kontroverze oko naziva bazena u Kotoru.

Dodik i njegov otvoreni stav prema NDH

S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvoreno iznosi stavove koji su već dugo prisutni. On je poduzeo korake koji su također naišli na osudu, poput usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ova dešavanja ukazuju na rastuće tenzije u regiji, što zahtijeva hitnu pažnju međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -