Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGrađani Bihaća se mobilizirali protiv hidrocentrale na izvoru Une

Građani Bihaća se mobilizirali protiv hidrocentrale na izvoru Une

Uprava Nacionalnog parka Una, zajedno s građanima Bihaća, odlučna je u borbi protiv izgradnje hidrocentrale na izvoru rijeke Une u Donjoj Suvaji, Republici Hrvatskoj. Ova inicijativa počela je s prvim dolaskom bagera na područje, a jučer je održan mirni prosvjed. Građani su se okupili s jasnom porukom: “Ne damo Unu!”.

Protest građana

Protest su organizirali Nacionalni park Una i građani Bihaća koji su se solidarizirali s mještanima Donje Suvaje. Na skupu je odjekivala snažna poruka protiv ekocida i nelegalnih aktivnosti. Građani su izrazili ljubav prema rijeci Uni i podršku mještanima.

Reakcije nadležnih

Alen Zulić, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Una, istaknuo je da su se na situaciju odmah reagirali. Prema njegovim riječima, granice u prirodi ne postoje i svako što se radi uzvodno utiče i na područje Bihaća i Krajine.

Opasnost za biodiverzitet

Inspektori su zabilježili značajne promjene u flori i fauni. Mještani su upozorili na ekološke posljedice koje su već vidljive. Zulić je dodao da je pređena “crvena linija” kada je riječ o zaštiti prirode.

Daljnji koraci

U slučaju neuspjeha pregovora s Hrvatskom, Nacionalni park Una planira se obratiti Evropskoj uniji. Zulić vjeruje da jedino na ovaj način mogu spriječiti daljnje štete na području izvora Une.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -