Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova financijska olakšanja za demobilizirane branitelje i njihove porodice u FBiH

Nova financijska olakšanja za demobilizirane branitelje i njihove porodice u FBiH

Izmjene zakona u FBiH

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nedžad Lokmić, potvrdio je za Klix.ba da će se uskoro implementirati značajne izmjene zakona. Ove izmjene se tiču prava demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Povećanje budžeta i naknada

Lokmić je naveo da bi već sljedećeg dana nakon objave u Službenim novinama FBiH mogla stupiti na snagu nova regulativa. Planirano je povećanje budžeta za 800.000 KM za provedbu zakona o demobilisanim braniteljima. Osim toga, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja dobit će povećanje od 200.000 KM. Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica biće povećan za 2,5 miliona KM, čime ukupno povećanje iznosi 3,5 miliona KM.

Retroaktivna isplata

Ministar je također istakao da će u septembru biti omogućena isplata povećanja naknada za august, retroaktivno za juli. Za period od jula do decembra 2024. godine, naknade braniteljima i njihovim porodicama trebaju biti povećane za 4,75 posto. Ukupno povećanje za 2024. godinu planira se na 6,55 posto.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -