Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKontroverze o saradnji policijskih struktura između Srbije i Bosne i Hercegovine

Kontroverze o saradnji policijskih struktura između Srbije i Bosne i Hercegovine

U svijetlu nedavnih izjava ministra povratka u Bosni i Hercegovini, Elmedina Konakovića, saradnja policijskih struktura između Srbije i BiH našla se na meti kritike. Konaković je naglasio da je licemjerno od srbijanskih vlasti govoriti o normalnoj saradnji dok policijske strukture kriju ratne zločince.

Ratni zločinci pod zaštitom

Konaković je istakao da se dok god srpski policijski i pravosudni aparat čuva zločince, ne može govoriti o normalnoj saradnji. Pomenuti su i slučajevi kao što su Novak Đukić, čija je potjernica raspisana zbog zločina, i Duško Kornjača, kojeg terete za brojne zločine.

Kritike na račun srbijanskih vlasti

Sve dok su zločinci kao što su Ećim i Savčić zaštićeni, Bosna i Hercegovina neće pristati na normalizaciju odnosa. Konaković je ukazao na predodžbu o bezbjednosti u Beogradu koja nagrađuje one koji veličaju ratne zločince, dok istovremeno sprječava ulaz bh. glumcima i pjevačicama.

Ministar Dačić odgovara

U odgovoru na Konakovićeve tvrdnje, srbijanski ministar Ivica Dačić opisao je kritike kao izraz mržnje bošnjačkih političara. On je dodao da smatra da su takvi odnosi uobičajeni, što Konaković odbacuje kao neprihvatljivo.

Zaključak o budućoj saradnji

Konaković je istakao da je saradnja nužna zbog interesa građana, ali opasan sporazum neće donijeti stabilnost. Njegova kritika i dalje ocrtava napetosti između dvije zemlje, koje nastavljaju da proživljavaju naslijeđe prošlosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -