Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmandmani na Ustav Federacije BiH usvojeni unatoč protivljenju Kluba Bošnjaka

Amandmani na Ustav Federacije BiH usvojeni unatoč protivljenju Kluba Bošnjaka

U recentnom razvoju događaja, u Poslovnik su ugrađeni amandmani na Ustav Federacije BiH. Ove izmjene nametnuo je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, tokom izborne noći 2022. godine. Usvojeno je ukupno 21 amandman koji donosi značajne promjene.

Povećanje broja izaslanika

Jedna od ključnih izmjena tiče se povećanja broja izaslanika u Domu Federacije BiH. Broj izaslanika raste sa 58 na 80. Osim toga, članovi klubova konstitutivnih naroda dobit će veću zastupljenost. Konkretno, broj izaslanika u Klubu Hrvata, Klubu Bošnjaka i Klubu Srba povećava se sa 17 na 23. U klubu Ostalih povećava se sa 7 na 11.

Amandmani i vitalni nacionalni interesi

Amandmanima je jasno definirano koja pitanja se smatraju pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. Izmijenjen je i način izbora sudaca u Ustavni sud Federacije BiH. Ove promjene imaju za cilj otklanjanje blokada pri izboru Vlade Federacije BiH.

Protivljenje Kluba Bošnjaka

Tokom rasprave, predstavnici Kluba Bošnjaka izrazili su protivljenje ovim izmjenama. Iako Prijedlog odluke nije dobio potrebnu većinu u prvom krugu glasanja, nakon zahtjeva za pojedinačno izjašnjavanje, izmjene su ipak usvojene. Uz zastupnike iz vladajuće koalicije, podršku je dala i Atima Gavrankapetanović Smailbegović iz opozicije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -