Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDom naroda Parlamenta FBiH usvojio set boračkih zakona i povećao naknade za...

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio set boračkih zakona i povećao naknade za branitelje

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaključio je sjednicu na kojoj je usvojio važan set boračkih zakona. Ove izmjene će stupiti na snagu dan nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Tako će naknade za branitelje i njihove porodice biti povećane za 3,25 posto, a isplaćivanje će obuhvatiti period juli – decembar 2024. godine.

Izmjene boračkih zakona

Usvojene izmjene tiču se tri ključna zakona. To su Zakon o pravima demobiliziranih branilaca, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i Zakon o pravima branilaca. Ove izmjene su nužne zbog usklađivanja obračuna boračkih naknada s novim propisima PIO.

Finansijska sredstva za implementaciju

Za realizaciju ovih zakona osigurana su dodatna sredstva. Predviđeno je uvećanje budžeta za 698.000 KM za demobilisane branitelje. Također, za dobitnike ratnih priznanja bit će dostupno 289.000 KM, dok će za ostale borce i članove njihovih porodica biti osigurano 2,5 miliona KM.

Nastavak prava za djecu šehida

Izmjenama zakona predviđeno je da djeca šehida i poginulih branilaca, koja su bila nesposobna do 15. godine, mogu nastaviti primati porodičnu invalidninu. Ova prava će trajati sve dok nesposobnost postoji.

Preostale tačke dnevnog reda

Nakon usvajanja boračkih zakona, u parlamentu su povučene preostale tačke dnevnog reda. Između ostalog, povučen je novi zakon o zaštiti zraka i Strategija razvoja sistema socijalne zaštite.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -