Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković: Normalna saradnja s Srbijom nemoguća bez izručenja ratnih zločinaca

Ministar Konaković: Normalna saradnja s Srbijom nemoguća bez izručenja ratnih zločinaca

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, uputio je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Srbije, Ivici Dačiću. U pismu, Konaković naglašava da ne može raspravljati o policijskoj saradnji dok Srbija krije ratne zločince.

Pitanje ratnih zločinaca i saradnje

Konaković je oštro ukazao na nekoliko pojedinaca koje Srbije ne izručuje, uključujući Novaka Đukića i Duška Kornjaču. On smatra licemjernim govoriti o normalnoj saradnji dok se takvi zločinci slobodno kreću.

Studentice i njihovo veličanje ratnih zločinaca

Osim toga, ministar je spomenuo dvije studentice koje su veličale ratne zločince, a koje su nagrađene stipendijama. On izražava bojazan da je to stvaranje opasnog okruženja za novu generaciju.

Štetan sporazum za Bosnu i Hercegovinu

Konaković smatra da je sporazum o policijskoj saradnji štetan za Bosnu i Hercegovinu. Ističe da policija Srbije nesmetano može raditi po BiH dok ratni zločinci uživaju slobodu.

Poziv na normalizaciju odnosa

U svom obraćanju, Konaković poziva na konkretne korake za normalizaciju odnosa. Traži izručenje ratnih zločinaca ili njihov zatvor. Ističe potrebu za razvijanjem zdravih odnosa među građanima regiona.

Na kraju, naglašava da Bosna i Hercegovina neće pristati na moralne pridike Srbije sve dok se ne počnu poštovati žrtve genocida i međunarodno pravo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -