Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKonflikt između Konakovića i Komšića: Oduzimanje suvereniteta Bosne i Hercegovine

Konflikt između Konakovića i Komšića: Oduzimanje suvereniteta Bosne i Hercegovine

Ministar Konaković ponovo odgovara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ponovo je odgovorio članu Predsjedništva BiH, Željku Komšiću. Ovaj sukob nastavlja se nakon Konakovićevih izjava na konferenciji za medije.

Optužbe na račun Komšića

Konaković je iznio ozbiljne optužbe, tvrdeći da je Bosna i Hercegovina još 2011. godine potpisala sporazume s Hrvatskom i Srbijom. Prema njegovim riječima, ti sporazumi su omogućili MUP-u Republike Srpske da surađuje s MUP-om Srbije. Ovaj dokument nazvan je “isporučenim suverenitetom”.

Reakcija Željka Komšića

U odgovoru, Komšić je istakao da je “komunikacija s Konakovićem besmislena”. On ga je optužio za neznanje i neupućenost o potpisanim sporazumima. Ova izjava dodatno je zakomplicirala odnose između njih.

Konakovićeve tvrdnje o suverenitetu

Konaković nije stao na tome. On je dodatno istakao da Dačić i Košarac brane sporazume koji bi bh. institucijama mogli oduzeti suverenitet. On priznaje da ga Komšić naziva lažovom i neznalicom, ali smatra da je to rezultat neznanja o potpisanim sporazumima.

Zaključak sukoba

Ovaj sukob između Konakovića i Komšića samo dodatno naglašava političku napetost unutar Bosne i Hercegovine. Čini se da se pitanja suvereniteta i međusobne komunikacije nastavljaju kao ključne teme u budućim raspravama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -