Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRudo: Dan sjećanja na ubijene Bošnjake iz 1992. godine

Rudo: Dan sjećanja na ubijene Bošnjake iz 1992. godine

Medžlis Islamske zajednice Rudo danas je održao 11. okupljanje porodica odvedenih i ubijenih Bošnjaka iz 1992. godine. Ovaj događaj, nazvan “Dan sjećanja”, okupio je brojne prisutne, među kojima su bili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imami, imami te porodice žrtava.

Važne poruke okupljanja

Muftija Pitić je naglasio značaj sjećanja kao čina ljudskosti. “Čovjek čovjekom time što se sjeća”, poručio je muftija. U svom obraćanju, istaknuo je i kako odgovornost za zlo snose svi koji su pasivni pred njim. “Božiji rob čini dobro ne očekujući ništa zauzvrat”, istakao je muftija Pitić.

Kultura sjećanja

Said-ef. Junuz, glavni imam Medžlisa Rudo, naglasio je važnost kontinuiranog sjećanja na prošlost. “Ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo”, rekao je Junuz, ukazujući na potrebu za okupljanjem i ponovnim aktivnostima kako bi se zadržala kultura sjećanja.

Zajednička odgovornost

Faruk-ef. Agić, iz Medžlisa Kakanj, govorio je o istini i pravdi. “Naša okupljanja su važna jer svjedočimo o događajima iz prošlosti”, napomenuo je. Amil Dorić, čiji su članovi porodice bili žrtve, također je naglasio potrebu za nastavkom obilježavanja ovakvih događaja, iako primjećuje da ih je sve manje.

Na kraju programa, proučeni su Jasin i zikr, te su spuštene ruže u rijeku Lim, u sjećanje na sve žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -