Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHČović najavljuje pomoć Kraljevoj Sutjesci: Čuvanje kulturnog blaga Bosne i Hercegovine

Čović najavljuje pomoć Kraljevoj Sutjesci: Čuvanje kulturnog blaga Bosne i Hercegovine

U nedavnom privatnom posjetu samostanu u Kraljevoj Sutjesci, Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, naglasio je važnost kulturnog naslijeđa ovog područja. U razgovoru s gvardijanom fra Bonom Tomićem, Čović je istakao potrebu za institucionalnom pomoći kako bi se sačuvao značajan dio historijskog i kulturnog blaga Bosne i Hercegovine.

Povezivanje s dijasporom

Čović je objasnio da ljeti, u društvu prijatelja iz dijaspore, obilazi značajne prostore BiH. On je naglasio da ovo nije samo vjerski, već i kulturni centar koji treba zaštiti i omogućiti pristup široj javnosti.

Podrška obnovi i zaštiti

Na sastanku je razgovarano o nužnosti adekvatne zaštite muzeja i biblioteke koji se nalaze u samostanu. Čović je priznao da su potrebna značajna finansijska sredstva, ali je izrazio uvjerenje da će se uz podršku Vlade Republike Hrvatske ostvariti potrebne mjere za očuvanje ovog blaga.

Evropski put i značaj za budućnost

„Ovo je srce Evrope“, istakao je Čović, dodajući kako se ne smije zaboraviti važnost samostana u Fojnici, Kreševu i drugim mjestima. Fra Bono Tomić se zahvalio na interesu za samostan, naglašavajući kako sva kultura i tradicija koja se ovdje čuva imaju ogroman značaj za budućnost.

Očekivanja i optimizam

Razgovorom se postavili temelji za buduće radove, a gvardijan Tomić očekuje podršku u obnovi. Čović je obećao punu podršku, ističući važnost ove prijateljske posjete za samostan i njegovu zajednicu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -