Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPuhalo o životu srednjoškolca i izazovima današnjice u Sarajevu

Puhalo o životu srednjoškolca i izazovima današnjice u Sarajevu

Život srednjoškolca krajem osamdesetih

U novom izdanju podcasta Puhalo, gost govori o svom iskustvu kao srednjoškolac u Sarajevu krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj nostalgijski osvrt otkriva sličnosti i razlike između tadašnjeg i današnjeg obrazovnog sistema. Razgovor donosi duboku analizu promjena koje su se desile tokom posljednjih nekoliko decenija.

Istina kao ključna vrijednost

Jedna od važnijih tema razgovora je istina. Gost ističe da istina ima prioritet i da je vitalna za svakog pojedinca, posebno u kontekstu današnjeg društva. On podsjeća na ljudskost koja je često zamagljena brojnim definicijama koje ne odražavaju stvarnu suštinu.

Permanentna pobuna i aktivizam

Govoreći o aktuelnom stanju u društvu, autor naglašava da je teško biti zdrav pojedinac u okruženju koje je nazvao bolesnim. Odlazak na proteste vidi kao najbolju psihoterapiju i važan oblik permanentne pobune.

Indoktrinacija i izazovi identiteta

Tokom skoro dva sata razgovora, raspravljalo se o indoktrinaciji u školama i načinima na koje se oblikuju identiteti mladih. Gost prepoznaje kompleksnost odnosa ličnih i nacionalnih identiteta, te ukazuje na zločine i izazove s kojima se suočava građanska Bosna i Hercegovina.

Mjesta za promjenu

Uz energičan pristup, gost opisuje uzroke trenutnog društvenog stanja i prepoznaje potencijalna mjesta za promjenu. Njegova strast za unapređenjem društva ogleda se u višegodišnjem radu kroz tekstove, knjige i javne nastupe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -