Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvajanje zakona o pravima boraca donosi povećanje naknada

Usvajanje zakona o pravima boraca donosi povećanje naknada

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Nedžad Lokmić, izrazio je očekivanje da će Dom naroda usvojiti tri ključna zakona iz oblasti boračke zaštite. Ova promjena mogla bi donijeti značajne izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja.

Prioritet zakonskih izmjena

U svojoj izjavi, ministar Lokmić je naglasio važnost usvajanja ovih zakona. “Smatramo da je prioritet izvršiti zakonske izmjene zbog potreba koje se ukazuju”, rekao je. Očekuje se da će osnovica za obračun novčanih primanja boračke populacije biti usklađena sa novim propisima.

Povećanje budžeta za boračku populaciju

Za provedbu zakona o demobilisanim braniteljima planirano je povećanje budžeta za 800.000 KM, dok su za druge zakone predviđena dodatna sredstva od 2,5 miliona KM. Ukupno povećanje budžeta iznosi 3,5 miliona KM, što će korisnicima omogućiti isplatu naknada retroaktivno.

Izmjene koje pomažu najugroženijima

Ministar Lokmić je istakao da će izmjenama Zakona o pravima branilaca biti omogućeno djeci šehida i poginulih branilaca da nastave koristiti prava na porodičnu invalidninu. Ova prava će trajati sve dok nesposobnost djeteta traje, što je značajan korak u očuvanju prava porodica boraca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -