Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHLitij kao "nova nafta": Glavni resursi i prava lokalnih zajednica u RS-u

Litij kao “nova nafta”: Glavni resursi i prava lokalnih zajednica u RS-u

Mineralne sirovine, posebno litij, postaju sve važnije u globalnom kontekstu. Ove sirovine se nazivaju “novom naftom” i moćne države se utrkuju za njihovim nalazištima. U tom okviru, entitet Republika Srpska (RS) također je poduzeo mjere koje se tiču istraživanja i eksploatacije ovih resursa.

Vlada RS-a preuzima kontrolu

Prema novim odredbama, saglasnost za geološka istraživanja će isključivo biti u nadležnosti Vlade RS-a, tačnije Ministarstva energetike i rudarstva. Lokalnim zajednicama date su mogućnosti da daju svoje mišljenje, ali to je neobavezujuće. Riječ ‘saglasnost’ zamijenjena je terminom ‘mišljenje’, što stvara zabrinutost među vlastima lokalnih zajednica.

Izjava Tanje Vukomanović

Poslanica Tanja Vukomanović (PDP) izjavila je za Klix.ba da je ova odluka negativna i da gradonačelnici i načelnici nemaju prava odlučivati o geološkim istraživanjima. Ona naglašava da se onim koji su izabrani potkopavaju ovlasti i da se građani isključuju iz važnih odluka koje se tiču njihovih teritorija.

Reakcija javnosti i ekoloških aktivista

Ekološki aktivisti iz BiH i Srbije izrazili su zabrinutost zbog utjecaja stranih rudarskih kompanija na lokalne zajednice. Vukomanović smatra da vlast RS-a pokušava prikriti pravu prirodu ovih izmjena, tvrdeći da se radi samo o istraživanjima, a ne i o eksploataciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -