Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković o "isporučenom suverenitetu": Sporazum sa Srbijom i Hrvatskom na meti...

Ministar Konaković o “isporučenom suverenitetu”: Sporazum sa Srbijom i Hrvatskom na meti kritika

Na press konferenciji, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, iznio je informacije o sporazumima sa Srbijom i Hrvatskom iz 2011. godine. Nazvao ih je “isporučenim suverenitetom” i istakao da ovi sporazumi pokazuju kako su vlasti u BiH bile nepažljive.

Isporučen dio suvereniteta policije

Konaković je naglasio da MUP RS prema potpisanom dokumentu ima pravo na saradnju s MUP-om Srbije. Ovo je legalno verificirano od strane oba doma Parlamenta BiH. “Isporučen je dio suvereniteta policijskih agencija BiH susjednim zemljama”, izjavio je Konaković.

Problematika skrivenih istražitelja

Jedna od kontroverznih tačaka je upotreba tzv. skrivenih istražitelja. Prema ovom dokumentu, MUP RS i kantonalni MUP-ovi mogu provoditi istrage na cijelom prostoru BiH. Međutim, Konaković naglašava da MUP RS ne može prelaziti administrativnu liniju u svojim istražnim radnjama.

Inicijativa za ukidanje sporazuma

Konaković je najavio da će na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za 31. juli, podnijeti inicijativu za poništenje ovog sporazuma. Međutim, za ovaj korak bi trebao biti osiguran pristanak ministara iz RS.

Put ka NATO-u

Ministar je takođe govorio o svom stavu prema NATO-u, ističući da bi uvijek izabrao članstvo u NATO-u umjesto EU. Smatra da bi ovaj put mogao pomoći u rješavanju balkanskih problema.

Na kraju, Konaković se osvrnuo i na obilježavanje 11. jula u UN-u, nadajući se da će buduće vlasti pronaći snagu da odaju počast žrtvama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -