Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDani bosanske duhovnosti: Mevlud i zikr u Karićima kod Vareša

Dani bosanske duhovnosti: Mevlud i zikr u Karićima kod Vareša

U haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima kod Vareša, sinoć je nakon jacija-namaza održana tradicionalna manifestacija. Proučen je mevlud i zikr, čime je dodatno osnažena veza vjernika s duhovnom tradicijom. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš, Ramiz-ef. Zubača, pozdravio je prisutne vjernike i predstavnike organizacija.

Poruka očuvanja tradicije

Zubača je istaknuo važnost čuvanja tradicije među muslimanima i Bošnjacima. “Mi to ovdje iz godine u godinu radimo”, rekao je. “Svjesni smo da imamo posebna mjesta na kojima se okupljamo i činimo dovu Allahu, dž.š.” Ova tradicija je od ključne važnosti za vjernike koji dolaze iz različitih društvenih konteksta.

Duhovna snaga Karića

Muftija prof. dr. Nedžad-ef. Grabus održao je prigodno predavanje. On je naglasio da Karići imaju posebnu važnost u bosanskoj duhovnoj tradiciji. “Ovo mjesto je izvor duhovne snage”, rekao je muftija Grabus. Ocijenio je da su ovakve prakse sačuvane zahvaljujući posvećenosti vjernika.

Inspiracija za Bošnjake

“Karići su inspiracija i duhovnost za muslimane Bosne i Hercegovine”, dodao je Grabus. Nakon mevludskog programa, Tarikatski centar proučio je kelimei-tevhid i kijam-zikr. Manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2024.” završit će poklanjanjem hatma-dove nakon podne-namaza u nedjelju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -