Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPregovori o EU dokumentu u BiH kreću do 20. augusta

Pregovori o EU dokumentu u BiH kreću do 20. augusta

Prema informacijama iz izvora bliskog trenutnim dešavanjima, novi pregovori u vezi s bitnim dokumentima za Bosnu i Hercegovinu trebali bi početi do 20. augusta. Ovi pregovori su od suštinskog značaja za napredak zemlje na evropskom putu.

Nepoznati detalji pregovora i dokumenta

Još uvijek nije poznato kada će tačno pregovori započeti, niti koji konkretni dokument će biti upućen na glasanje svim nivoima vlasti. Posljednji pokušaj usvajanja ovog dokumenta završio je neuspjehom, nakon samo dan i po razgovora, što je izazvalo porast tenzija između vlasti i opozicije.

Krivica na relaciji vlasti i opozicije

Vijeće ministara BiH tumačilo je “uslovnu saglasnost”, koju su dali premijeri četiri kantona (Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski, Srednjobosanski) iz SDA, kao glas “protiv”. Ovaj stav iskoristili su predstavnici stranke Trojke (Naša stranka, NiP, SDP) da prozovu članove SDA “blokatorima EU puta”.

Reakcija opozicije i poteškoće u dokumentaciji

Opozicione stranke su kritizirale Trojku zbog prihvatanja dokumenta koji je izostavio mjere za punjenje Ustavnog suda BiH sudijama iz Republike Srpske. Također, nije razmatrana ni reforma entitetskog glasanja u Vijeću za državnu pomoć.

Zbog nedostatka usaglašenosti dokumenta, Bosna i Hercegovina nije uspjela dobiti prvu tranšu iz EU Plana rasta za Zapadni Balkan. Ova tranša iznosi 70 miliona eura, što je samo 7% od milijardi eura namijenjenih za našu zemlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -