Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje Šehidske dove u Žepi: Sjećanje na heroje i borbu za slobodu

Obilježavanje Šehidske dove u Žepi: Sjećanje na heroje i borbu za slobodu

U Žepi je danas održano tradicionalno obilježavanje Šehidske dove, koje organizuje Muftijstvo goraždansko i Medžis Islamske zajednice Žepa. Ova manifestacija dio je obilježavanja Dana sjećanja na pad “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN)” Žepa.

Prisutni na događaju

Obilježavanju su prisustvovali istaknuti gosti, među kojima su bili Edhem ef. Čamdžić, bivši muftija banjalučki i sadašnji izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice. Tu su bili i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, kao i glavni imam Medžlisa Elvedin ef. Selimović, te predstavnici svih nivoa vlasti i udruženja.

Program obeležavanja

Program je započeo na platou Memorijalnog kompleksa Žepa intoniranjem državne himne i učenjem Fatihe. Tokom programa položen je cvijet i otvoreno je Šehidsko spomen-obilježje Purtići. U džamiji šehida Mehmed-ef. Hajrića organizovan je mevludski program i zikr.

Poruke o značaju sjećanja

Muftija Čamdžić je istakao značaj očuvanja sjećanja na herojsku borbu šehida i važnost okupljanja oko ovog pitanja. Naglasio je da se moramo suočiti s prošlošću i ne dopustiti ponavljanje historije. “Nemojmo se igrati s sudbinom naše djece”, kazao je.

Međunarodni dan sjećanja na genocid

Mehmed Pargan, u ime članova Predsjedništva BiH, govorio je o vraćanju svjetske pažnje na BiH. Redemption message uključivao je naglasak na mir, zakon i pravdu, kao i procesuiranje ratnih zločina. Genocid nad Bošnjacima je, kako je rečeno, najdetaljnije dokumentovan zločin u historiji.

Završetak programa

Šehidsku dovu proučio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a fetvu o genocidu pročitao je Refik ef. Čaušević. Događaj je bio prilika za okupljanje i promišljanje o važnosti sjećanja na prošlost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -