Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo analizira vodu iz gradskog vodovoda

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo analizira vodu iz gradskog vodovoda

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je reagovao na učestale upite zabrinutih građana o kvaliteti vode iz gradskog vodovoda. Nakon niza upita, odlučili su provesti analizu vode, koja će se sprovoditi 26. jula 2024. godine.

Informacije o ispitivanju vode

U saopćenju se navodi da Zavod ne vrši ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode iz vodovodne mreže koju upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo od marta 2022. godine. Ipak, u cilju zaštite zdravlja građana, stručni tim Zavoda će uzorkovati i ispitati vodu porijeklom iz gradskog vodovoda na mjestu krajnjeg potrošača.

Praćenje epidemiološke situacije

Zavod kontinuirano nadgleda epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo. Prema njihovim informacijama, trenutno nema povećanog broja prijava zaraznih bolesti povezanih sa konzumacijom vode. Naglašavaju da je voda takođe ispitivana na mikrobiološke parametre.

Rezultati ispitivanja i dostupnost informacija

U okviru redovnih aktivnosti, Zavod vrši uzorkovanje i ispitivanje vode iz javnih česmi koje su smještene u turističko-historijskim dijelovima grada. Nedavno su uzorci vode ispitivani prema pravilnicima o zdravstvenoj ispravnosti vode.

Građani će rezultate ispitivanja moći pronaći na web stranici i Facebook profilu J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo početkom naredne sedmice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -