Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEmir Suljagić osuđuje izjave izraelskog ambasadora o genocidu u Srebrenici

Emir Suljagić osuđuje izjave izraelskog ambasadora o genocidu u Srebrenici

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, osudio je nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji, Yahela Vilana. Ambasador je, komentirajući za Tanjug, negirao genocid koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine.

Izjave koje vrijeđaju sjećanje na žrtve

Suljagić je u svojoj objavi istakao da su Vilanova izlaganja duboko zabrinjavajuća i predstavljaju grubo nepoštivanje onih koji su izgubili život. Prema njemu, više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka systematski je ubijeno, što se ne može negirati.

Međunarodna pravda i sjećanje

Genocid u Srebrenici nedvojbeno je utvrđen od strane Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Ove presude rezultat su iscrpnih istraga i suđenja. Negiranje ovih činjenica, poručuje Suljagić, ne samo da iskrivljuje historijsku istinu, nego i dodatno boli preživjele i obitelji žrtava koje i dalje traže pravdu.

Važnost međunarodnog priznanja

Podsjeća da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje učvršćuje činjenicu genocida i čini poricanje vrlo očiglednim.

Poruka povodom poricanja genocida

Suljagić smatra da su izjave ambasadora opasan korak unatrag u borbi protiv genocida. Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela holokaust, smatra neprihvatljivim ovakvo poricanje. Uz poruku da će nastaviti osiguravati da svijet pamti tragediju Srebrenice, ističe važnost obrazovanja budućih generacija o užasima genocida.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -