Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHThompsonova nova pjesma izaziva kontroverze: Povezivanje s ratom u Bosni i Hercegovini

Thompsonova nova pjesma izaziva kontroverze: Povezivanje s ratom u Bosni i Hercegovini

Thompson, poznati hrvatski pjevač, nedavno je objavio novu pjesmu pod nazivom “Ako ne znaš šta je bilo”. Ova pjesma je snimljena u saradnji s grupom Hrvatske Ruže i već izaziva pažnju javnosti.

Podsjećanje na 90-te godine

Pjesma se može opisati kao emotivno putovanje kroz 90-te godine prošlog stoljeća. U njoj su kao ključni elementi predstavljena sjećanja na agresiju Srbije na Hrvatsku. Sve to prati vizuelni prikaz gradova poput Vukovara, Dubrovnika i Šibenika, koji su tokom rata bili na meti tadašnje JNA.

Sporni stihovi o Bosni i Hercegovini

Iako se pjesma u velikoj mjeri bavi temom hrvatske obrane, sporna mjesta pojavljuju se u drugom dijelu. U jednom od stihova, Thompson se osvrće na Mostar, ističući suze Gospe hercegovačke. Ova poveznica s Mostarom otvara brojna pitanja o interpretaciji i kontekstu poruka koje pjesma šalje.

Agresija ili obrana?

Uzimajući u obzir historijske činjenice, mnogi se pitaju da li Thompson implicira da su Bošnjaci bili agresori u vlastitoj zemlji. Ova tvrdnja može stvoriti dodatne tenzije među narodima u Bosni i Hercegovini. Pitanje o interpretaciji stihova ostaje otvoreno za daljnju raspravu među slušaocima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -