Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo poznati ekonomista i borac za inkluziju

Preminuo poznati ekonomista i borac za inkluziju

U ponedjeljak je preminuo poznati ekonomista, profesor i borac za inkluziju, Papić, nakon duge borbe sa teškom bolešću. Rođen 1947. godine u Sarajevu, Papić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1969. godine, gdje je kasnije magistrirao 1972. i doktorirao 1974. godine.

Karijeru je započeo kao asistent i savjetnik u Institutu za ekonomsko investiranje u Beogradu, a kasnije postao profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. U periodu od 1986. do 1989. obavljao je funkciju Ministra za nauku, tehnologiju i informatiku Vlade SR Srbije.

Papić je također bio generalni direktor Saveznog zavoda za planiranje i član Saveznog Izvršnog vijeća, a kasnije ambasador u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova. Od 1992. do 1996. bio je OECD- ambasador i šef Delegacije SFRJ pri OECD u Parizu.

Kao direktor NVO Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) u Sarajevu, Papić je učestvovao u implementaciji 37 projekata u BiH podržanih od strane različitih donatora. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Specijalnu nagradu UNDP-a za studiju “Milenijumski razvojni ciljevi u BiH”.

Autor je, urednik i koautor velikog broja knjiga i članaka na međunarodnom nivou. Njegovo naslijeđe ostaje kao značajan doprinos ekonomiji i inkluzivnom razvoju u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -