Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga ubistva Irine Farion: Moguća ruska umiješanost u fokusu

Istraga ubistva Irine Farion: Moguća ruska umiješanost u fokusu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da istraga o atentatu na profesorku ukrajinskog jezika i bivšu poslanicu Irinu Farion razmatra sve moguće teorije, “uključujući i onu koja vodi do ruske umiješanosti”. Istraga pod vodstvom ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka i šefa Službe bezbjednosti Ukrajine Vasila Maljuka intenzivno traje.

Korištenje nadzornih kamera i svjedoka

Klimenko je istakao da su neke sigurnosne kamere u blizini mjesta ubistva bile isključene zbog najavljenih nestanaka struje, što otežava istragu. Apelovao je na sve građane koji imaju informacije da se jave nadležnima i pomognu u rasvjetljavanju ovog zločina.

Teorije o motivima ubistva

Prema informacijama, glavne teorije obuhvataju mogućnost političkog i javnog djelovanja kao motiv, kao i teoriju o ličnoj mržnji ubice prema Farion. Takođe se istražuje opcija da je riječ o naručenom ubistvu, istakao je ministar policije.

Skandal oko ukrajinskog jezika i ruske podrške

Irina Farion je bila poznata po kontroverznim izjavama o ruskim jeziku. Nakon skandala i otpuštanja sa posla, ponovo je postavljena na mjesto profesora. Nedavno je bila pod istragom zbog izjava o vojnicima koji govore ruski i objavljivanja poruke podrške od strane proukrajinskog studenta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -