Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPoliticka blokada u Parlamentu BiH: Nenad Vuković na čekanju

Politicka blokada u Parlamentu BiH: Nenad Vuković na čekanju

CIK dodijelio mandat Vukoviću umjesto Novaković Bursać

Službeni glasnik BiH je nedavno objavio odluku CIK-a o novom mandatu u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Novi mandat pripada Nenadu Vukoviću umjesto Snežani Novaković Bursać. Međutim, Vuković ne može preuzeti mandat sve dok ne položi zakletvu i zaprimi certifikat CIK-a. S obzirom na nedavno usvojen budžet, zasjedanje Doma naroda BiH će se odgađati, što znači da će Vuković morati pričekati da preuzme dužnost.

Politicka igra odlaže preuzimanje mandata

Ukoliko ne dođe do zasjedanja Doma naroda BiH, postoji mogućnost da Vuković neće zvanično preuzeti mandat do narednih Općih izbora u BiH 2026. godine. Trenutna blokada uzrokovana je neprihvatljivim prijedlozima i političkim igrama između stranaka, pri čemu SDA-ovi delegati blokiraju sjednice kako bi spriječili usvajanje određenih prijedloga zakona.

Predstojeći izazovi za Vukovića

Vuković se suočava sa brojnim preprekama poput blokade 14. sjednice Doma naroda BiH te političkih sporova koji dodatno otežavaju situaciju. Ukoliko se političke stranke ne dogovore, blokada bi mogla potrajati, što bi značilo da Vuković neće skoro preuzeti mandat.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -