Čišćenje kamenca iz kuhala za vodu može biti prava noćna mora, pogotovo ako živite u području s tvrdom vodom gdje je kamenac još izraženiji. Mnogi se pokušavaju riješiti ovog problema koristeći alkoholni ocat ili limun, ali stručnjaci tvrde da to nije najbolja metoda.
Stručnjak za čišćenje preporučuje upotrebu namjenskog sredstva za uklanjanje kamenca. Iako prirodni sastojci mogu dati neke rezultate, namjensko sredstvo omogućuje lakše i sigurnije uklanjanje kamenca bez rizika od oštećenja uređaja.
Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu trebalo bi se obaviti barem jednom mjesečno, pogotovo kod područja s tvrdom vodom. Kod područja sa mekom vodom ovo nije toliko često potrebno jer se kamenac neće mnogo nakupljati.
Ovaj postupak je vrlo važan jer kuhalo za vodu s puno kamenca radit će manje efikasno, produžujući vrijeme potrebno za proključavanje vode. Ovo može utjecati na vaše račune za struju.
Kako bi smanjili nakupljanje kamenca, stručnjaci preporučuju da filtrirate vodu prije nego je stavite u kuhalo za vodu. Ovo će smanjiti količinu kamenca, ali i dalje ćete morati redovno čistiti kuhalo kako biste osigurali njegovu dugotrajnu efikasnost.