Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNaše stranke traži pojačanu kontrolu obavezne vakcinacije djece

Naše stranke traži pojačanu kontrolu obavezne vakcinacije djece

Naše stranke javno traži odgovor od resornog ministra Ankice Gudeljević o nadzoru i sankcionisanju neodgovornih roditelja u vezi obavezne vakcinacije djece. Ovo dolazi nakon što su u Sarajevu i Zenici preminula dva mladića od zaraze morbilima.

Prema saopćenju iz Naše stranke, primjećeno je da mnogi roditelji ne vakcinišu svoju djecu, iako imaju zakonsku obavezu da to urade. Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, s obzirom na ozbiljnost posljedica koje mogu proizaći iz nedostatka vakcinacije.

Stranka će zatražiti zvanično izvješće od ministra Gudeljević o odgovornosti nadzora obavezne vakcinacije djece. Također, iz Naše stranke očekuju da ministar informiše Predstavnički dom i javnost o trenutnom stanju i problemima u vezi s ovim pitanjem.

Jedan od prijedloga stranke je da se s federalnog nivoa izvrši pritisak na kantone kako bi se pojačala kontrola i sankcionisanje neodgovornih roditelja. Ovo je važno kako bi se zaštitila djeca od ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Nedavne smrti dvaju mladića od zaraze morbilima u Sarajevu i Zenici su podsjetnik na važnost vakcinacije. Ove smrti mogle su biti spriječene da su roditelji vakcinisali svoju djecu.

Kako bi se povećala svijest o važnosti vakcinacije, Naša stranka traži ne samo pojačanu kontrolu, već i edukaciju roditelja o koristima i važnosti vakcinacije. Samo zajedničkim naporima možemo zaštiti našu djecu i spriječiti širenje ozbiljnih bolesti.

Zaključno, s obzirom na ozbiljnost situacije, očekuje se brza reakcija nadležnih institucija kako bi se osigurala obavezna vakcinacija djece i zaštitila zdravlje i sigurnost najmlađih članova našeg društva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -