Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMladi robotičari iz Zenice plasirali se na Evropsko prvenstvo

Mladi robotičari iz Zenice plasirali se na Evropsko prvenstvo

Zlatan Bešlagić, Dušan Maleš, Tarik Patković, Esma Dedić, Rejhan Babić, Nejra Strika, Ajas Oruč, Zara Škaljo i Iman Huseinspahić, mladi robotičari iz Zenice, ostvarili su plasman na Evropsko prvenstvo u robotici. Ovaj uspjeh postigli su na Državnom prvenstvu koje je održano u junu u Zenici.

U pratnji voditelja STEM akademije i nacionalnih koordinatora WRO za BiH, prof.dr. Malika Čabaravdića i mr.sc. Kenana Varde sa Univerziteta u Zenici, ovi talentovani mladi ljudi posjetili su premijera Zeničko-dobojskog kantona, gospodina Pivića. Premijer Pivić im je čestitao na njihovom uspjehu, ističući da je Vlada svjesna važnosti robotike u savremenom svijetu, posebno za mlade ljude.

Robotika je disciplina koja kombinuje tehnologiju, inženjering i kreativnost, a omogućava mladima da steknu vještine koje će im biti neophodne u budućnosti. Premijer Pivić je istakao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona želi pružiti podršku mladim talentima, osigurati potrebne resurse i prilike za razvoj ovih vještina.

“Opredjeljeni smo da ulažemo u obrazovanje u svakom smislu, a posebno na području robotike i tehnologije, da osiguramo više resursa, opreme i programa kako bismo podržali razvoj i rast mladih. Ovo je značajna investicija ne samo za mlade, koji su naša budućnost, nego za cijelu zemlju i budućnost koju gradimo zajedno”, izjavio je premijer Pivić.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici odobrila finansijsku podršku ovim mladim takmičarima za odlazak na Evropsko prvenstvo u robotici koje će se održati u Breši. Ovo je još jedan korak u pravcu podrške mladim talentima i ulaganja u njihovo obrazovanje. Mladi robotičari će imati priliku da se takmiče sa vršnjacima iz cijele Evrope i pokažu svoje vještine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -