Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPovećani nadzor i kontrole zbog pojave afričke svinjske kuge

Povećani nadzor i kontrole zbog pojave afričke svinjske kuge

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je donijelo Odluku o određivanju zaraženog i ugroženog područja zbog pojave afričke svinjske kuge. Nakon obdukcije i laboratorijskog ispitivanja uginulih svinja, Veterinarska stanica Posušje je dostavila nalaze na analizu.

Kako bi se suzbilo širenje ove visoko zarazne bolesti za svinje, resorno federalno ministarstvo je poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti, te dostavilo nalaze Uredu za veterinarstvo BiH. Odluka je revidirana i svi kantonalni veterinarski inspektori su obaviješteni, sa pozivom da poduzmu povećane mjere nadzora i kontrole.

Federalno ministarstvo apelira na vlasnike farmi da poštuju zakonske mjere i poboljšaju biosigurnost na farmama kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Afrička svinjska kuga ne predstavlja opasnost za ljude i druge životinje, ali može nanijeti velike štete poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave svinjogojstvom.

Pravilnikom o mjerama za nadzor afričke svinjske kuge propisane su mjere koje su neophodne kod potvrđenog slučaja bolesti. Uklanjanje zaraženih jedinki, tvari i otpada te provedba epidemiološkog istraživanja su obavezne. Također, vlasnici životinja moraju pojačati biosigurnosne mjere na farmama i zabraniti prevoz i trgovinu svinjama.

U cilju prevencije širenja bolesti, preporučuje se formiranje lokalnog centra za kontrolu bolesti u kojem bi bili predstavnici relevantnih institucija.

Ova situacija zahtijeva dodatni nadzor i stroge kontrole kako bi se sačuvala svinjogojstva i spriječilo širenje bolesti na druge farme.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -