Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHLideri evropskih zemalja sastali se u Ujedinjenom Kraljevstvu radi jačanja odnosa sa...

Lideri evropskih zemalja sastali se u Ujedinjenom Kraljevstvu radi jačanja odnosa sa Evropom

Ujedinjeno Kraljevstvo je jučer bilo domaćin važnog sastanka evropskih lidera, sastanka Evropske političke zajednice. Lideri evropskih zemalja i institucija EU sastali su se sa liderima NATO-a, Vijeća Evrope i OSCE-a, s ciljem jačanja saradnje i zajedničkog rješavanja ključnih pitanja.

Nova Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pod vođstvom premijera Starmera, jasno je iznijela namjeru da obnovi odnose sa Evropom i preuzme vodeću ulogu u rješavanju zajedničkih izazova. Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, također je učestvovao na ovom sastanku u ime BiH, ističući da naša zemlja ima mnogo za doprinijeti u rješavanju ključnih pitanja poput nezakonitih migracija, napada na demokratiju i energetske sigurnosti.

Bećirović je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo vjerovalo u važnost zajedničkog rada kako bi se postigla efikasna rješenja koja će donijeti promjenu. Na sastanku je također izražena podrška sa evropskim i NATO saveznicima u suočavanju sa rastućom ruskom agresijom, pozivajući sve partnere na nastavak pružanja vojne i finansijske podrške Ukrajini.

Premijer Starmer je naglasio da prošlost ne smije definisati buduće odnose i da je evropska sigurnost prioritet za njegovu vladu u polju vanjske politike i odbrane. Zato je važno iskoristiti ovaj trenutak kako bi obnovili odnose sa Evropom i intenzivirali saradnju.

Sastanak lidera evropskih zemalja u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja korak ka jačanju saradnje i rješavanju zajedničkih izazova. Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje odnosa sa Evropom i postizanje efikasnih rješenja koja će donijeti promjenu. Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina su spremni doprinijeti svojim resursima i podrškom kako bi ostvarili ove ciljeve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -