Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHLed uništio usjeve i otežao komunikacije u MZ Rešetnica

Led uništio usjeve i otežao komunikacije u MZ Rešetnica

Na području Mjesne zajednice Rešetnica, smještenoj dvadesetak kilometara od Goražda, stanovnici su se suočili s velikom katastrofom. Sat vremena neprekidnog pada leda ostavio je uništenje usjeva, dok su nabujali potoci izazvali ogromne probleme na komunikacijama.

Predsjednik MZ Rešetnica, Aziz Uglješa, opisuje situaciju kao neviđenu katastrofu. Led je padao neprekidno od 50 minuta do sat vremena, a svi poljoprivredni usjevi su potpuno uništeni. Osim toga, put pod Cagarićama je raznijelo, što je dovelo do otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti za stanovnike.

“Mi smo uspjeli nešto popraviti na putu, ali situacija je i dalje teška. Sutra će komisija iz gradske uprave procijeniti štete koje su nastale”, kaže Uglješa.

Područje Rešetnice broji oko 150 domaćinstava koja su sada suočena sa velikim gubicima zbog uništenih usjeva. Stanovnici se nadaju da će komisija brzo djelovati i pružiti im neophodnu pomoć.

Ova situacija nas podsjeća na važnost pripreme i zaštite poljoprivrednih usjeva od ekstremnih vremenskih događaja. Klimatske promjene su sve evidentnije, pa je neophodno pravovremeno djelovati kako bi se smanjile štete.

MZ Rešetnica se nada da će pravovremenom intervencijom i pomoći od strane lokalne uprave, stanovnici uspjeti prebroditi ove teške trenutke i obnoviti svoje usjeve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -