Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHeroj vatrogasac spasio dijete na Grbavici, majka uhapšena

Heroj vatrogasac spasio dijete na Grbavici, majka uhapšena

U dramatičnoj situaciji na Grbavici, vatrogasac iz Profesionalne vatrogasne brigade KS pokazao je hrabrost i spasio dijete koje je ostavljeno samo u stanu. Građanka je primijetila maleno dijete na prozoru i brzo pozvala nadležne službe. Zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasca, dijete je spašeno.

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog centra za socijalni rad, majka djeteta je samohrana i služba socijalne zaštite općine Novo Sarajevo otvorila je predmet zaštite maloljetne djece. Ovaj slučaj je otvoren na osnovu policijskih zabilješki i dežurnog socijalnog radnika koji je intervenisao prilikom zbrinjavanja djece.

Iz Kantonalnog centra za socijalni rad ističu da će biti potrebno provesti daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdili svi potrebni elementi za donošenje odluke o mjerama porodično-pravne zaštite ili oduzimanju prava roditelja. Moguće je da se pokrenu i sudski postupci za oduzimanje prava roditelja ili roditeljskog staranja.

Ova priča još jednom nas podsjeća na važnost društvene odgovornosti i pažnje prema djeci. Odgovornost za dobrobit i sigurnost djece leži na svim društvenim institucijama, a svaki pojedinac treba biti svjestan svoje uloge u zaštiti najmlađih.

Herojska akcija vatrogasca zaslužuje veliku zahvalnost i priznanje. Njihova hrabrost i brza reakcija imaju presudan utjecaj na spašavanje života i zaštitu sugrađana. Vatrogasci su istinski heroji i treba ih podržati i cijeniti za njihovu nesebičnu posvećenost.

Nadam se da će ovaj slučaj biti podsticaj za sve društvene institucije da se još više angažuju u zaštiti maloljetne djece i da će roditelji preuzeti svoju roditeljsku odgovornost kako bi se izbjegle ovakve situacije u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -