Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPanel diskusija o diplomatskim odnosima BiH sa zemljama muslimanske većine

Panel diskusija o diplomatskim odnosima BiH sa zemljama muslimanske većine

U Sarajevu je održana panel diskusija na temu “Diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Saudijskom Arabijom, Malezijom i Turskom: trendovi i prilike”. Učesnici diskusije bili su profesor i bivši ambasador Emir Hadžikadunić, Admir Lisica, doktorant sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Belmin Herić – historičar i novinar, te vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Admir Lisica je u svom izlaganju fokusirao na diplomatske odnose BiH i Republike Azerbejdžan. Belmin Herić je ponudio činjenične podatke o historijatu diplomatskih odnosa između I. R. Irana i Bosne i Hercegovine. Nedžad Ahatović je predstavio manje poznate detalje o bilateralnim odnosima BiH i Pakistana, u kontekstu novih geostrategijskih kretanja u svijetu.

“Na naučno utemeljen način smo pokušali objasniti određene činjenice, tematizirali smo hronologiju diplomatskih veza, govorili smo o tome zbog čega s nekim državama imamo bolji ili lošiji odnos, kao i utjecaj geopolitičkih aktivnosti na vanjskopolitičku poziciju Bosne i Hercegovine”, istakao je Lisica.

Profesor Emir Hadžikadunić je naglasio da BiH održava diplomatske odnose sa skoro svim državama s muslimanskom većinom.

“U pitanju je obim političkog dijaloga, obim ekonomske i turističke razmjene. Ukupan obim trgovinske razmjene BiH, Saudijske Arabije, Turske i Malezije iznosi oko 4,5 posto u odnosu na ukupne investicije koje je BiH ostvarila do 2020. godine”, objasnio je Hadžikadunić.

Belmin Herić je istakao da su odnosi između Irana i BiH bili na vrhuncu tokom agresije na BiH, kada je Iran pomagao našu zemlju. Dodao je i da Iran podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici, te da prema BiH vodi prijateljsku politiku.

Panel diskusija je pružila važne uvide o diplomatskim odnosima BiH sa zemljama muslimanske većine i njihovim trendovima i prilikama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -