Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Helez: Helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za gašenje požara, RS zloupotrebljava...

Ministar Helez: Helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za gašenje požara, RS zloupotrebljava situaciju

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Helez izjavio je danas da je Ministarstvo odbrane ponovo primilo zahtjev Ambasade Srbije za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a Srbije u svrhu gašenja požara u Gacku. Međutim, ministar Helez naglasio je da do sada nije stigao nijedan zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje istog požara.

Prema riječima ministra Heleza, Oružane snage BiH raspolažu sa dva helikoptera opremljena sa vitlima i jedrima kapaciteta od 1000 litara, te su spremni da izvrše zadatak gašenja požara. On je istakao da je žalosno što vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju zloupotrijebiti situaciju kako bi uveli institucije Srbije na teritoriju BiH radi vršenja ovlasti državnih institucija BiH.

“Ukoliko su ovi pokušaji podrivanja države BiH posljedica svesrpskog sabora, poručujem im da su džaba zasjedali. Njihovi zaključci su površni i neprovedivi i dok sam ja ministar odbrane BiH, takvo što se neće desiti”, kazao je ministar Helez.

Podsjetio je da druge države u svijetu ne traže pomoć drugih država sve dok imaju vlastite resurse za prevazilaženje poteškoća. Ministar Helez apelovao je na vlasti entiteta RS da u skladu sa zakonom pokrenu proceduru za angažman resursa Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Gacku.

“Vlasti entiteta RS pokušavaju oslabiti i obesmisliti centralnu vlast u našoj zemlji, na mala vrata dovodeći institucije Srbije da rade posao naših državnih institucija”, zaključio je ministar Helez.

Ova situacija postavlja pitanje odnosa između entiteta u Bosni i Hercegovini i centralne države, te ukazuje na političke tenzije koje utječu na efikasnost zajedničkih institucija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -