Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina izgubila milijardu eura iz evropske pomoći zbog nepotpunih dokumenata

Bosna i Hercegovina izgubila milijardu eura iz evropske pomoći zbog nepotpunih dokumenata

Evropska unija je izdvojila šest milijardi eura za Zapadni Balkan, od čega je milijarda trebala ići Bosni i Hercegovini. Pompezno su to najavljivali političari iz vladajuće koalicije, od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto do ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Prvo se govorilo da je prepreka budžet institucija BiH, koji će evidentno biti usvojen u roku kojeg je za našu zemlju zadala EU. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je budžet usvojio po hitnom postupku, isto se očekuje od Doma naroda. Zbog toga je Klub Bošnjaka prekinuo svoj bojkot sjednica, započet zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, kojeg smatraju neustavnim.

Usvajanje budžeta BiH za 2024. godinu, koji je uzgred trebao biti usvojen u oktobru prethodne godine, predstavljeno je kao uklanjanje posljednje prepreke za dolazak prve tranše od famozne milijarde eura. No, iz Delegacije EU u BiH stiže šokantna vijest da od prve tranše i uz budžet nema ništa.

Razlog za ovo je nepotpun dokument koji su vlasti BiH poslale u Brisel. Delegacija EU u odgovoru na upit Klix.ba ističe da su nadležni organi u našoj zemlji poslali dokument koji nije u potpunosti ispunjavao uslove za odobravanje novca. S obzirom na ovu situaciju, BiH će biti uskraćena za milijardu eura evropske pomoći.

Ova vijest predstavlja veliki udarac za BiH, koja se već suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima. Izgubljeni novac je trebao biti iskorišten za poboljšanje infrastrukture, privlačenje investicija i stvaranje novih radnih mjesta.

Kako će se situacija dalje razvijati i da li će BiH uspjeti ispraviti grešku i dobiti odobrenje za novčana sredstva od Evropske unije, ostaje da se vidi. Bez obzira na to, ova situacija svakako stavlja u pitanje efikasnost i sposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini da se nosi sa evropskim integracijskim procesima.

SEO optimizovani naslov: Nepotpuni dokumenti koštali Bosnu i Hercegovinu milijardu eura evropske pomoći

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -