Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDolazak specijalnog izaslanika UN-a za sigurnost na putevima u posjeti Sarajevu

Dolazak specijalnog izaslanika UN-a za sigurnost na putevima u posjeti Sarajevu

Nakon održane konferencije za medije i prijema u Vijećnici, specijalni izaslanik UN-a za sigurnost na putevima, Jean Todt, zajedno sa delegacijom UN-a, posjetio je Sarajevo. Uz Todta, u posjeti su bili i direktor Svjetske banke, Christopher Sheldon, te ambasador Francuske u BiH, Francois Delmas.

Tokom posjete, organizirana je šetnja Sarajevom, vožnja žičarom, kao i vožnja novim sarajevskim tramvajem, što je delegacija iskoristila kako bi se upoznala s ljepotama grada i njegovim transportnim mogućnostima.

Glavna tema sastanka bila je poboljšanje sigurnosti na cestama. Ministar saobraćaja BiH, Adil Šteta, prezentovao je sve aktivnosti Ministarstva na ovom polju, kao i buduće planove u sklopu UN-ove kampanje. Grad Sarajevo također podržava inicijativu za poboljšanje sigurnosti na cestama.

Specijalni izaslanik Jean Todt je poznata figura u svijetu automobilizma, jer je dugogodišnji šef Ferrarija u Formuli 1 i bivši predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA). On je istakao zadovoljstvo zbog ove posjete, poručujući da se raduje budućoj saradnji.

Ova posjeta predstavlja važan korak ka podizanju svijesti o sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, kao i unapređenju saobraćajne infrastrukture. Specijalni izaslanik UN-a Todt ima bogato iskustvo i stručnost na ovom polju, te će njegova podrška biti od velike koristi.

Sarajevo se također ističe kao primjer grada koji ulaže napore u unapređenje javnog transporta, kao što je nabavka novih tramvaja. Ovim će se dodatno povećati sigurnost i efikasnost transporta u gradu.

Posjeta delegacije UN-a, Svjetske banke i Francuske ambasade predstavlja značajan korak ka uspostavljanju saradnje i podrške u unapređenju sigurnosti na putevima u BiH. Sigurnost na cestama je i dalje jedan od ključnih izazova s kojim se zemlja suočava, te je podrška međunarodne zajednice i stručnjaka poput Jean Todta od velikog značaja.

Očekuje se da će ova posjeta biti početak dugoročne saradnje i implementacije projekata za poboljšanje sigurnosti na putevima, čime će se doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća i zaštiti života svih učesnika u saobraćaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -