Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistarstvo apeluje na racionalno korištenje vode tokom ljeta

Ministarstvo apeluje na racionalno korištenje vode tokom ljeta

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je uputilo apel građanima da racionalno koriste vodu tokom ljeta. Ovaj poziv dolazi u vrijeme povećanih temperatura zraka i mogućih nestašica vode.

Iz Ministarstva ističu da, iako nemaju direktna zaduženja u ovakvim situacijama, važno je poštivati zakonske i druge akte koji regulišu korištenje vode. Pored toga, apeluju na građane da budu odgovorni prema onima koji mogu najviše patiti u slučaju nestašice vode, posebno u dijelovima Kantona Sarajevo gdje su u toku sanacioni radovi ili se voda snabdijeva sa smanjenim intenzitetom.

Iako trenutno stanje vodosnabdijevanja nije alarmantno, Ministarstvo je pripremilo smjernice za eventualni Operativni plan sa mjerama koje će razmotriti Vlada Kantona Sarajevo. Cilj je implementirati efikasnije upravljanje vodama i umanjiti moguće negativne posljedice nestašica vode.

Ovaj apel za racionalno korištenje vode podsjeća građane na važnost poštivanja zakona i propisa koji regulišu snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. Ministarstvo također naglašava da je nužno pridržavati se i racionalno koristiti vodu, posebno u vanrednim situacijama kao što su nestašice ili druge nepredviđene okolnosti.

Ovom apelom se pokušava podići svijest građana o važnosti očuvanja i efikasnog korištenja vodnih resursa. Građani se pozivaju da budu odgovorni prema okolišu i budu svjesni posljedica koje mogu proizaći iz nepotrebne potrošnje vode.

Apel Ministarstva za racionalno korištenje vode tokom ljeta treba biti shvaćen ozbiljno, te se nadamo da će građani pokazati razumijevanje i pridržavati se uputa kako bi se izbjegle moguće nestašice vode i negativne posljedice za zajednicu u cjelini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -