Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSirius traži isplatu novca prije sankcija, strahuju od blokade računa

Sirius traži isplatu novca prije sankcija, strahuju od blokade računa

Bosanska kompanija Sirius se nalazi u nezavidnoj situaciji. Nekoliko dana prije nego što su stavljeni na OFAC-ovu listu sankcija, isporučili su opremu i dostavili fakture u iznosu većem od milion KM. Međutim, kako im još nije isplaćen novac, odlučili su zatražiti sastanak s resornim ministrom Edinom Fortom.

Jučer su predstavnici kompanije SiriusForto zahtijevali hitnu isplatu novca, naglašavajući da su isporučili traženo i prije nego što su sankcije stupile na snagu. Ukoliko novac ne bude isplaćen, Sirius strahuje od moguće blokade svih svojih bankovnih računa, što bi moglo izazvati dodatne probleme za ovu transakciju.

Kompanija SiriusForto insistira na hitnoj uplati novca s obzirom na to da očekuju blokadu računa i žele izbjeći dodatne poteškoće. Također, ukoliko se računi budu gasili, postoji mogućnost da institucije BiH budu izložene tužbi. Sirius je već odradio svoj dio posla i poslao fakture prije uvođenja sankcija, što bi moglo biti ključno u potencijalnoj tužbi protiv Ministarstva prometa i komunikacija.

Važno je naglasiti da je SiriusForto nosilac Konzorcija koji je izabran na osnovu međunarodnog tendera za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala. Vrijednost ovog ugovora iznosi čak 25,8 miliona KM.

Ova situacija je dodatno zanimljiva jer je kompanija s kojom je SiriusForto potpisao ugovor također na crnoj listi. Iako su pozdravili sankcije SAD-a, Sirius želi osigurati da neće biti štete na njihovoj strani ni zbog blokade računa ni zbog neprovedene isplate novca.

Ministarstvo prometa i komunikacija, kao i sve institucije u BiH, sada su suočeni s velikim izazovom: kako riješiti ovu situaciju bez negativnih posljedica po sve uključene strane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -