Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVremenska prognoza: Toplotni udar pogodiće BiH

Vremenska prognoza: Toplotni udar pogodiće BiH

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) upozorio je na visoke temperature koje će zahvatiti velike dijelove Bosne i Hercegovine. Prema najavi, očekuje se da će dnevne temperature biti između 34 i 40 stepeni Celzijusa, dok će noćni minimum biti najmanje 20 stepeni.

U skladu sa smjernicama Svjetske meteorološke organizacije, FHMZ savjetuje građanima da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i da prilagode svoje dnevne rutine kako bi se zaštitili od toplotnog udara.

Danas je u većem dijelu zemlje bilo sunčano vrijeme s malom prisutnom oblačnošću. Međutim, očekuje se povećanje oblačnosti tokom dana i već do kraja dana se prognoziraju i lokalne padavine.

Temperature zraka u 14 sati su bile sljedeće: Bjelašnica 18 stepeni, Sokolac 28, Srebrenica 29, Bihać i Livno 30, Sarajevo 31, Drvar i Sanski Most 32, Banja Luka, Bugojno, Prijedor i Tuzla 33, Bijeljina, Doboj, Gradačac i Neum 34, Trebinje i Zvornik 35, Široki Brijeg 36, Zenica 37, a Mostar je zabilježio najvišu temperaturu od čak 41 stepen.

Građanima se savjetuje da se adekvatno zaštite od sunca i da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijim dijelovima dana. Važno je piti dovoljno tečnosti i koristiti zaštitnu kremu kako bi se izbjegle moguće štetne posljedice izlaganja suncu. Također se preporučuje nošenje lagane i prozračne odjeće.

FHMZ će nastaviti pratiti vremenske uvjete i pravovremeno upozoravati građane o bilo kakvim promjenama u vremenu. Važno je da svi budu informisani i preduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili od vremenskih ekstrema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -