Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNestabilnost u SIPA-i: Direktor i zamjenik pobjegli, nema nasljednika

Nestabilnost u SIPA-i: Direktor i zamjenik pobjegli, nema nasljednika

U samo nekoliko dana SIPA-i su se dogodile nevjerovatne promjene, koje su rezultirale odsustvom direktora Darka Ćuluma i njegovog zamjenika Zorana Galića. Kako prenosi Klix.ba, Galić je pobjegao u Hrvatsku samo par sati prije nego što je trebao biti uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru akcije koju provodi SIPA.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, Galić se trenutno nalazi u Hrvatskoj, te se očekuje da će njegov pravni tim uskoro poslati medicinsku dokumentaciju u kojoj će biti navedeno da je on zbog zdravstvenog stanja primoran ostati na liječenju u Zagrebu. S obzirom na njegovo državljanstvo Republike Hrvatske, članice Evropske unije, Galić računa da neće biti izručen Bosni i Hercegovini, gdje se prema optužbama tereti za više krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom.

Dodatno, saznaje se da je vozač Zorana Galića nedavno vratio službeno vozilo koje je bilo u njegovom posjedu dok je bio u pravosudnom begu.

Ova situacija izazvala je nelagodu u redovima Parlamentarne skupštine BiH, posebno u Nezavisnom odboru, koji je nedavno kritikovan zbog sporog procesa izbora novog direktora SIPA-e. Nedostatak transparentnosti i pravodobnostog raspisivanja konkursa i sprovođenja procedure doveli su do trenutne situacije u kojoj je SIPA bez direktora i zamjenika.

Odlazak dvojice najviših članova SIPA-e ostavlja prazninu u vođenju ove agencije, koja je ključna za očuvanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Svi se nadaju da će ovaj incident ubrzati proces izbora novog rukovodstva i uspostavljanje stabilnosti u ovoj važnoj instituciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -